Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Advertisement
09.07.2025
weather
24°
Sigorta Kulisi Gündem Yangın felaketi sigorta gerçeğini bir kez daha ortaya koydu

Yangın felaketi sigorta gerçeğini bir kez daha ortaya koydu

TÜSED, İzmir, Muğla ve Hatay’da yaşanan yangınlar sonrası sigortasızlık ve eksik sigorta sorununa dikkat çekti. 5.000 hektarlık alanın kül olduğu felakette poliçe teminatlarının güncellenmesi çağrısı yapıldı

İzmir, Muğla, Eskişehir, Kocaeli ve Hatay’da yaşanan orman yangınları, can kayıplarının yanı sıra binlerce hektar alanın yok olmasına ve çok sayıda konut ile araca ciddi hasarlar verilmesine neden oldu. TÜSED, sigorta poliçelerinde sıkça karşılaşılan bedel uyumsuzluklarına ve sigortasızlık sorununa dikkat çekti.

5.000 Hektara Yakın Alan Kül Oldu

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), son haftalarda farklı bölgelerde meydana gelen büyük çaplı yangınlar sonrası sahada aktif görev yapan sigorta eksperlerinin tespitlerine dikkat çekti. Yangınlarda 5.000 hektara yakın alanın kül olduğu, çok sayıda konutun tamamen yandığı, araçların yangın sıcaklığı nedeniyle eridiği, birçok konutun ise sigorta poliçesinin bulunmadığı veya eksik teminatlı olduğu tespit edildi.

Yangınların %85’inin insan kaynaklı olduğu belirtilirken, TÜSED Yönetim Kurulu, konut sigorta poliçelerindeki bedel uyumsuzluklarının hâlâ ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. Yangın felaketi, konut sigortası, iş yeri sigortası ve araçlar için kasko poliçesinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

“17.000-18.000 TL/m²’nin Altı Eksik Sigorta Demektir”

TÜSED Yönetim Kurulu, bina sigorta bedellerinin güncel yeniden inşa maliyetlerine göre hesaplanması gerektiğine dikkat çekerek:

“Standart bir apartman dairesi için minimum 18.000 TL/m² birim fiyat üzerinden poliçe düzenlenmeli. Yapı tarzına bağlı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın düzenli olarak yayımladığı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri baz alınmalı.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, ortalama bir evin eşya değerinin en az 400-500 bin TL olduğunu, buna rağmen hâlen 50-100 bin TL gibi düşük teminatlarla poliçe düzenlendiğini belirterek, bu durumun hasar anında vatandaşın zararını tam olarak karşılamadığını ve mağduriyet yarattığını vurguladı.

Yangınla Mücadelede Önleyici Adımlar Şart

Yerleşim alanlarının ormanlık bölgelerle iç içe geçtiği alanlarda yangınlara zamanında müdahale edilememesi, yangınların kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. TÜSED, yangın önleme sistemlerinin kurulması ve yerleşim alanlarına yönelik sulama–ıslatma gibi önleyici çalışmaların hayati önem taşıdığını belirterek:

“Yangın başladıktan sonra yapılan müdahaleler çoğu zaman gecikiyor ve yetersiz kalıyor. Bu nedenle sigorta sistemleriyle birlikte önleyici kamu politikalarının devreye alınması şart.” açıklamasında bulundu.

Sigorta Eksperleri Sahada Aktif Görevde

Yangın felaketlerinin ardından sahaya inerek görev yapan sigorta eksperleri, hasar tespiti yanında kamuoyuna ve sigorta sektörüne kritik veri ve değerlendirmeler sunuyor. Musluklar dahil birçok metal parçanın dahi eridiği konutlarda detaylı incelemeler yapıldığı belirtildi.

“Sigorta Poliçelerinizi Gözden Geçirin”

TÜSED Yönetim Kurulu, poliçe düzenlenirken binanın yapı tarzı ve yeniden inşa maliyetinin dikkate alınmasının, eşya teminatlarının ise gerçek alım maliyetine göre belirlenmesinin önemine dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı:

“Sigorta yaptırmayan vatandaşlarımız bir an önce poliçelerini oluşturmalı, poliçesi olanlar ise teminatlarını güncellemeli. Zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *