Türkiye Sigorta, sürdürülebilir büyüme ve kârlılığını yılın ilk yarısında da devam ettirerek, geçen yılın aynı dönemine göre %42 artışla 9,33 milyar TL net kâr açıklarken; prim üretiminde de %44 artışla 72,7 milyar TL’ye ulaştı.
Türkiye Hayat Emeklilik ise ilk 6 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre %45 artışla 352 milyar TL BES fon büyüklüğüne, 5 milyon katılımcı sayısına ve %55 artışla 7,22 milyar TL kârlılığa erişti.
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik aynı zamanda, kuruluşlarından bu yana kendi rekorlarını da kırarak; geçen yılın aynı dönemine göre %48 büyümeyle, iki şirkette toplam 16,6 milyar TL net kâr elde etti.
“Sigortanın erişilebilir ve ulaşılabilir olması için çalışıyoruz”
Finansal başarılarının yanında en temel amaçlarının sigorta ürünlerinin herkes için erişilebilir, ulaşılabilir olmasını sağlamak ve sigortalılık oranını artırmak olduğunun altını çizen Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak;
“2025 yılı ilk yarısında kendi rekorlarımızı kırarak, piyasa beklentilerinin üzerinde prim üretimi ve kârlılık gerçekleştirdik. Bu pozitif performansımızda 2024’ten bu yana izlediğimiz sürdürülebilir büyüme politikaları, sağlık, kasko gibi bireysel ürünler ile yangın branşında aldığımız stratejik aksiyonlar ve güçlü sermaye yapımızın etkisini görüyoruz.”
“Sektörün geneliyle karşılaştırıldığında ilk 6 aydaki finansal sonuçlarımızla öne çıkıyor; fiyatlama, risk seçimi, müşteri odaklı çözümler ve çoklu dağıtım kanallarını dengeli ve etkin kullanmamızla fark yaratıyoruz” dedi.
“Kasko ve sağlıkta dengeli büyüme ile farklılaşıyoruz”
Kasko ve sağlık branşlarında hem sigortalı sayısındaki artış hem de primlerdeki dengeli büyümeye ilişkin açıklamalarda bulunan Çakmak:
“Bireysel sigortalarda birincil önceliğimiz vatandaşlarımızın sigortaya kolayca erişmesini sağlamak. Bu doğrultuda; fiyatlama çalışmalarımızda sigortalılarımızın davranışlarını modelliyor, güçlü ve etkin hasar yönetimiyle hem ölçek büyümesini sağlıyor hem de hedeflediğimiz teknik kârlılıklara ulaşıyoruz.”
Oto branşında prim üretimimiz %29 artarak 14,4 milyar TL’ye, kasko prim üretimimiz ise %55 artışla 7,6 milyar TL’ye yükseldi. Yaşayan kasko poliçe sayısı 1 milyona yaklaştı.
Sağlık branşında, geçen yılın aynı dönemine göre %155 artışla 9,4 milyar TL prim üretimi sağlandı. 1 milyon sigortalı eşiği aşıldı. Dijitalleşme, teminat genişletme ve anlaşmalı kurum ağlarının büyütülmesi, bu başarıda etkili oldu.
“Teknik kârlılıkta dezenflasyonla birlikte ayrışıyoruz”
“Dezenflasyon sürecine girerken, şirketlerimizin aktüeryal disiplin kalitesi her zamankinden daha fazla öne çıkıyor” diyen Çakmak;
“Teknik kârlılığımız bu çeyrekte de etkileyici bir seyir izledi. Fiyatlama ve etkin hasar yönetimi odağımız, bu dönemde daha da güçlenecek.”
“Zor günde çiftçimizin yanındayız”
Türkiye Sigorta, 2025 yılının ilk yarısında etkin saha yönetimi ve başarılı kurumsal performansla bilanço yapısını güçlendirdi.
Bileşik rasyosu %97,5, toplam 20,9 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.
• Kaskoda: %58 hasar/prim oranı, 3,5 milyar TL
• Sağlıkta: %90 hasar/prim oranı, 5,9 milyar TL
• Tarımda: %61 artışla 2,66 milyar TL (don hasarları ağırlıklı)
“Hissedarlarımıza değer ve güven sunmayı sürdürüyoruz”
Piyasa değeri en yüksek sigorta şirketi olan Türkiye Sigorta, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, FTSE ve MSCI gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası endekste yer alıyor. Ayrıca, hayat dışı branşta BIST Temettü 25 Endeksi’ndeki tek şirket konumunda bulunuyor.
Sermaye tavanı 50 milyar TL’ye, ödenmiş sermaye 10 milyar TL’ye çıkarıldı.
“28 Ağustos’ta 2 milyar TL nakit kâr payı dağıtacağız. %50’nin üzerinde ortalama özkaynak kârlılığı ve düzenli temettü politikamızla hissedarlarımıza güven sunuyoruz.”
“Sadece fon büyüklüğümüzde değil, fon getirilerimizle de sektörde öncüyüz”
Türkiye Hayat Emeklilik, 352 milyar TL BES fon büyüklüğüyle sektör ortalamasının üzerinde büyürken, %23,22 ağırlıklı ortalama getiriyle tüm sektörü geride bıraktı.
“Sektör genelinde %20,14 olan getiriyi geçerek katılımcılarımıza daha fazla değer yarattık.”
“Fon yelpazemizi yeni temalarla genişletiyoruz”
Para Piyasası Katılım EYF, Kira Sertifikaları Fonu, Tarım ve Gıda Fon Sepeti, Borçlanma Araçları Fonu (%20,97 getiri), Teknoloji Hisse Senedi Fonu (%9,5 getiri) ve Kıymetli Madenler Katılım Fonu (%40,83 getiri) gibi yenilikçi fonlar dikkat çekti.
“Devlet katkısı fonumuz da %9,33 getiri ile ilk sırada yer aldı. Katılımcılarımıza yenilikçi ve tematik yatırım fırsatları sunmaya devam edeceğiz.”