Allianz Türkiye, TEGV iş birliği ve Allianz Teknik danışmanlığında geliştirilen "Bilinçli Adımlar Güvenli Yarınlar" programının ücüncü etabında, çocuklar için tasarlanan eğitici kutu oyunu ile afet bilinci kazandırmaya devam ediyor. Kutu oyunu, deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenlere dair bilgileri oyunla birleştirerek, çocuklarda risk farkındalığını artırmayı hedefliyor.
Allianz Teknik: Hem laboratuvar hem eğitim merkezi
Allianz Teknik, 2019 yılında deprem ve yangın risklerine karşı toplumsal farkındalığı artırmak için kuruldu. Türkiye'nin ilk ve tek akredite deprem laboratuvarı olmasının yanı sıra, yangına tepki testleri yapma yetkisine sahip üç kurumdan biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Allianz Teknik, eğitim faaliyetleriyle de öne çıkıyor; sivil toplumla iş birlikleri yaparak öğrencilere, gençlere ve çocuklara afet farkındalığı kazandırıyor.

Dr. Ceyhun Eren, Allianz Teknik'in sadece test merkezi değil, aynı zamanda bir eğitim üssü ve sosyal sorumluluk sahası olduğunu belirtti.
“Allianz Grubu'nun da desteğiyle ülkemize kazandırdığımız Allianz Teknik, akıllarda kalacak deneyim sunmak için en iyi içerik, malzeme ve uygulamayı bir araya getiriyor.”
"Kutu oyunuyla çocuklar adım adım afetlere hazırlanmayı öğreniyor"
Program kapsamında çocuklar, Allianz Teknik'teki simülatör deneyimleri, tatbikatlar, videolar ve etkinliklerle desteklenen eğitimlerden geçiyor. Bu eğitimlerde; “çök-kapan-tutun” gibi temel afet refleksleri anlatılıyor.
Dr. Eren, kutu oyununa dair şu ifadeleri kullandı:
“Kutu oyununu, çocukların afet eğitimlerini pekleştirecek bir öğerenme aracı olarak tasarladık. 8 yaş üzeri tüm çocuklara TEGV noktalarında sunulan bu oyun, hem eğitici hem paylaşımcı yapısıyla öne çıkıyor."
Oyunlarla öğrenme çocuklarda %30 daha etkili
Uzman Psikolog Ayben Ertem, çocuklarda afet farkındalığının oyunlarla geliştirilmesinin etkisini vurguladı:
"Araştırmalar, deneyimsel öğrenmeye dayalı oyunların, diğer yöntemlere göre %30 daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Oyunlar, hem bilgi aktarır hem de duygusal ve sosyal farkındalığı destekler."

Ertem, çocuklarla oyun oynarken ebeveynlerin soru sorması ve model olmasının öğrenmeyi pekleştirdiğini vurguladı. “Bu oyunu oynadıktan sonra evde neyi değiştirmeliyiz sence?” gibi soruların kalıcı öğrenmeye katkı sağladığını belirtti.
135 Bin Çocuğa Ulaşılması Hedefleniyor
“Bilinçli Adımlar Güvenli Yarınlar” programı üç katmanlı bir eğitim modeli olarak tasarlandı:
TEGV noktalarında 7-14 yaş grubuna yönelik zorunlu eğitim modülleri
Allianz Teknik ziyaretleri ve uzaktan eğitimler
Eğitici kutu oyunu ile bilgilerin pekleştirilmesi
Seçili pilot illerde devam eden program ile 3 yılda 34 ilde 135 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.